Sminktips Ögonsmink Läppar Hudtips
Plocka ögonbryn Rouge och kinder Se yngre ut
Färgade linser Mindre näsa Ansiktsform
Hårfärg tips Hår och ansiktsform Långa naglar
Fransk manikyr Målade tånaglar Färganalys årstider
Färganalys sommar vinter vår höst Smink online
Skönhetstips hemma
            Lösögonfransar billigt & tips

            Bra mascara av olika sorter

            Eyeliner - streck och vingar

            Sotade ögon - en guide

            Sminka större ögon
Nio steg till sotade ögon

De klassiska sotade ögonen är alltid lika rätt! Passar kanske dock bäst till fest och är ett måste i varje kvinnas kunskapsbank vad gäller smink. Vi har sett dem på Kim Kardashian, Scarlet Johansson m.fl. och de återkommer ständigt på den röda mattan. Men ännu vanligare är de kanske i goth- och rockkretsar. Titta bara på metaldrottningen Amy Lee i Evanescence och du får se ett par riktigt farliga sotade ögon!

Här kommer vår steg för steg guide till hur du får dem:

 • Börja med att lägga ganska tjockt och rikligt med eyeliner både ovanför övre fransraden och undre. Du kan även fylla i ovanför den undre fransraden om du inte har för känsliga ögon. Se till att det inte blir några mellanrum som lyser igenom. Rama in ögat. Man kan med fördel använda vattenfast eyeliner så att man inte "gråter bort" den under dagen.
 • Nästa steg är att ta en svart eller mörkt grå (eller den mörkaste ögonskuggan du vill använda) och täck hela själva ögonlocket (en bit ovanför vecket). Låt formen löpa ut i yttre ögonvrån och forma en vinge eller ett V.
 • Välj nu en ljusare nyans, t.ex. något bronsigt eller varmt rosa och måla lite ovanpå den mörka färgen, allra högst upp mot ögonbrynet. Detta gör man för att skapa en skugga. Sotade ögon är visserligen svarta men det är inte så stor vits att ha samma statiska färg över hela ögat.
 • Välj en silverögonskugga som fäster bra utanpå andra skuggor. Make-up Stores cyberskuggor är ett bra exempel. De ger ett väldigt metalliskt intryck. Använd den på inre delen av ögat från ögonvrån ut till nästan halva ögat. Sudda gärna i skarvarna så att kanterna inte blir alltför distinkta. Du kan måla en lite snällare grå ton ovanpå silvret eller sudda lite med ett tops så att denna färg inte tar över helt.
 • Bättra på de mörka i den yttre ögonvrån, kanske med en svart ögonskugga som har lite glitter i sig. Applicera även lite av denna under ögat men bara i yttre kanten.
 • Jämna till alla kanter med en sminkborste utan färg eller försiktigt med en tops.
 • Applicera en hudfärgad ögonskugga precis under ögonbrynet.
 • Lägg en liten highlight i form av t.ex. en vit ögonskugga precis i den inre ögonvrån (så att det blir både lite uppe och nere). Bara en liten dutt krävs för att ljusa upp detta område. Använd en liten rund borste för detta ändamål.
 • Sista steget behövs bara ibland. Nu kan man om man vill bättra på eyelinerstrecket med en flytande eyeliner.


  Välj de sotade ögonen om du vill se farlig, förförisk, enormt självsäker och sexig ut! Spara det naturliga och subtila till en annan dag. Hoppas att denna steg för steg anvisning gör det lättare att måla. Annars kan du ta en titt på bilden nedan och försöka efterlikna den.


  Sotade ögon alla Kardashian

  Vilka jack! Dessa sotade ögonlock tillhör Kim Kardashian. Här ser man tydligt hur skuggorna målat fram en spännande kontrast över hela ögonen.