Sminktips Ögonsmink Läppar Hudtips
Plocka ögonbryn Rouge och kinder Se yngre ut
Färgade linser Mindre näsa Ansiktsform
Hårfärg tips Hår och ansiktsform Långa naglar
Fransk manikyr Målade tånaglar Färganalys årstider
Färganalys sommar vinter vår höst Smink online
Skönhetstips hemma
Sminkblogg - hitta bra tips

Sminkborstar och andra redskap

Färg smink - experimentera och lyckas

Smink för män

Sminkborttagning - vad välja?

Hur man sminkar sig - detta bör du veta

Ett komplett set av sminkborstar

Visste du att du redan äger två av de mest användbara sminkredskapen? Vi pratar om dina händer och fingertoppar. Hud mot hud och särskilt då eftersom huden är varm fungerar bättre än man tror. Tops är otroligt viktigt för att få till en bra make-up och används för att sudda ut, avlägsna och göra kontraster mellan olika färger mindre. Men naturligtvis behöver du en bra uppsättning av olika sminkborstar och penslar. Vi tänkte här berätta vad varje sminkfantast behöver i sin ägo.

En annan viktig faktor är tid. Ge dig själv tid att sminka dig och framför allt att lära dig nya tekniker. Det är värt att lägga ner lite tid på att göra saker och ting rätt.

Vi kommer här bara att berätta vilka typer sminkborstar man behöver och inte nämna några speciella märken. Det beror på att det lanseras nya produkter varje dag och gamla modeller byts ut på löpande band. Trenderna ändras och folks smak varierar från månad till månad. Det viktiga är att hitta redskap som kompletterar varandra.

  Här kommer en lista på vad du behöver i ditt set vad gäller sminkborstar och sminkpenslar:

 • En stor borste för rouge (ofta ganska mycket större än de borstar som medföljer när man köper rouge). Testa olika storlekar men de flesta brukar i slutändan falla för de största storlekarna.
 • En rejäl puderborste. Något mindre än rougeborsten men helt klart större än de som medföljer en puderdosa. Skaffa gärna en något mindre att blanda olika puder med.
 • En mindre konturborste. Dessa kan användas för att blanda olika ögonskuggor.
 • Du behöver minst tre olika storlekar på sminkborstar enbart för ögonskugga - de stora används till de stora ytorna på ögonlocket och när du lägger grunden eller själva understa lagret av skuggan. De mindre används för finliret, dvs. de mindre ytorna såsom i yttre kanten av ögonvrån eller allra innersta delen av ögonlocket. Borstarna kan ha lite olika utseende, t.ex. mjuk och platt, mjuk och rund samt liten och spetsig för konturer eller ögonbryn.
 • En sminkborste som många glömmer är den som används för concealer. Dessa har en liten spets och liknar en pensel. De används för att applicera exakt på de områden som behöver täckas.
 • ögonbrynsborste. Dessa brukar vara relativt hårda och stadiga till sin natur.
 • Läppensel för exakt applicering av läppglans på burk samt flytande lipliner.
 • Mascaraborste. Det kan vara bra att ha en riktigt bra i sitt badrumsskåp men annars brukar de borstar som medföljer mascara vara helt okej.
 • Make-upsvamp kan vara bra att ha. Den kan användas till att lägga foundation. Tops är mycket viktiga och det finns olika sorter - spetsiga och sådana där ena änden är platt.
 • Andra redskap man bör köpa in är en pincett för att plocka ögonbryn och andra oönskade hårstrån samt en ögonfransböjare.


Det är ungefär vad ett komplett set av sminkborstar och sminkpenslar bör bestå av.


Billiga sminkborstar - är de lika bra?

Billiga sminkborstar kan absolut vara bra och fungera men de kanske inte håller lika länge som kvalitetsmärken. De tenderar kanske att tappa en del "hår" över tid och kanske inte absorberar sminket lika bra. Men det beror naturligtvis på vad det är för sminkborste. En billig läppenna borde funka bättre än billiga rouge- och puderborstar. Samma sak gäller ögonskugga - att använda en borste som dammar eller som inte tar upp skuggan något bra är bara frustrerande. Applicatorer som medföljer ögonskugga som man köper brukar inte vara något vidare men det kan ändå vara en god idé att spara dem då de kan vara praktiska om man lägger ner smink i handväskan för att kunna bättra på under dagen.

Med hjälp av dyra sminkborstar kan man skapa vissa genvägar men tekniken måste man ändå lära sig själv. Prova dig fram! Kanske hittar du en billig dito som du faller för?

Du kan hitta billiga grejer på H&M, ELF webbshopp för smink, Tradera m.fl.