Sminktips Ögonsmink Läppar Hudtips
Plocka ögonbryn Rouge och kinder Se yngre ut
Färgade linser Mindre näsa Ansiktsform
Hårfärg tips Hår och ansiktsform Långa naglar
Fransk manikyr Målade tånaglar Färganalys årstider
Färganalys sommar vinter vår höst Smink online
Skönhetstips hemma           
           

Tips för att plocka ögonbryn


Ögonbrynens form

Ett par snygga ögonbryn kan verkligen göra ett helt ansikte! De goda nyheterna är att alla kan få snygga ögonbryn med dagens stora utbud av smink och redskap. Fixade ögonbryn kan till och med räcka för att se bra ut direkt du går ur sängen. Vill du inte sminka dig alls en dag, så fixa bara ögonbrynen!

Exempel på former som ögonbryn kan ha är tunna, tjocka, uppåtgående, raka, tydlig kurva osv. Ögonbrynen kan visa känslor och uttryck som ingen annan del av ditt ansikte. Höga bryn gör att man ser mer oskyldig ut, ögonbryn som sitter tätt utstrålar mer bestämdhet, glesa och naturliga bryn ger ett lättsamt intryck. Markerade, skarpt ifyllda bryn utstrålar viljestyrka och elegans. Man kan sminka eller plocka ögonbrynen så att de ser ut att vara längre ifrån varandra, djupt liggande eller så kan man experimentera med att spetsen kan börja på olika ställen. Hur ögonbrynen är formade kan göra stor skillnad för en hel make-up. Innan man fyller i brynen kan man måla en testlinje med en vit eller hudfärgad sminkpenna.

catherine zeta jones ögonbryn
Inspireras av Catherine Zeta Jones perfekta ögonbryn!


Ögonbryn bör vara jämna och definierade. De idealiska ögonbrynen börjar i bredd med ögonvrån och går ganska högt. En liten ”topp” bör finnas snett bakom pupillen i bredd. De flesta har en naturlig topp och då är det bara att forma och framhäva den.


Plocka ögonbrynen

Först och främst, ett litet varningens ord: Var försiktig så att du inte plockar för mycket av ögonbrynen! Plockar man ögonbryn alltför aggressivt kan det finnas risk för att de med tiden inte växer ut igen på de ställena. Detta kan leda till att man som äldre får ”fläckvisa” ögonbryn. Vill man inte plocka brynen alls kan man faktiskt raka dem. Det finns speciella batteridrivna ögonbrynsrakhyvlar. Rakar man brynen kommer de dock att växa ut betydligt snabbare och har man väldigt mörka bryn kan stubben synas även om de är nyrakade.

  1. Börja med att rita en svag, tunn linje hur du vill ha ögonbrynet med hjälp av en ögonbrynspenna. Detta är den linje du ska plocka eller raka efter.
  2. Ögonbrynet bör börja ungefär där ögat börjar men det finns inga rätt eller fel. En del människor ser bättre ut om ögonbrynet får börja lite närmare näsan medan en del ser bättre ut om ögonbrynen ser ut att vara längre isär. Det här har även med ansiktsform att göra. Testa dig fram vad just du passar i! Efter några omgångar bör du ha fått en aha-upplevelse.
  3. Plocka ögonbrynen mest underifrån så att de ”öppnar upp” ögonen. Givetvis kan man även plocka bort små hår som knappt ens hör till ögonbrynet på ovansidan.
  4. Försök hitta en naturlig båge i ögonbrynets ”topp” och framhäv denna. Har du relativt raka bryn kan du ändå försöka skapa en liten båge eller raka bort allt hår från den önskade toppen och utåt. (Obs! Att plocka bort så stora delar av ögonbrynet rekommenderas inte av skäl som nämnts ovan.)
  5. Ögonbrynet bör sluta lite utanför den yttre ögonvrån. Gör det inte det naturligt kan man bara måla dit den del som ”fattas”.
  6. Plocka längs med håret och plocka snabbt så gör det mindre ont. Om du rakar brynen kan du hålla upp huden med ena handen för att lättare komma åt.
  7. Ögonbrynen bör bli tunnare ju längre ifrån näsan de kommer.
  8. De flesta ögonbryn är inte helt jämna och många har även delar av brynet som är helt hårlösa. Använd antingen en ögonbrynspenna eller ögonbrynspuder för att fylla i de delar som fattas.Ögonbrynsmallar

Man kan även forma ögonbrynen med så kallade ögonbrynsmallar. Det är en liten remsa av plast med en färdig ögonbrynsform utskuren. Rekommendationen är att man då avlägsnar hela sitt naturliga bryn eller det mesta av håren efter toppen av brynet för att helt kunna bestämma över placeringen och vinkeln på ögonbrynet. återigen, att plocka bort hela brynen kan vara en dålig idé med tanke på att de då blir tunnare och tunnare med åren. Till ögonbrynsmallar brukar man använda färgpuder istället för pennor. Resultatet blir mjukare och mer naturligt. Ögonbrynsmallar finns att köpa på vanliga sminkaffärer eller på Eleven .


Ögonbryn – färg

Generellt sett kan man säga att färgen på ögonbrynen bör vara som de mörkaste hårstråna på ditt huvud men det finns även ljushåriga som helt naturligt har svarta bryn så testa dig fram vad som passar på dig. Var försiktig så att det inte ser för ”hårt” ut mot ansiktet. Har du färgat håret i en färg som ligger långt från din egen kan det även vara snyggt att färga ögonbrynen. Vill du ha mörkare ögonbryn finns färdiga permanentfärger av t.ex. märket Depend att köpa på Kicks eller H&M men det brukar faktiskt också fungera bra att färga håren med en lagom hård ögonbrynspenna (det måste dock göras varje dag).

Att bleka ögonbrynen till exakt rätt färg kan vara lite knepigt. Blondering brukar ta väldigt mycket så att håren nästan blir ljusgula och försöker du att färga brynen efter en blekning kommer de att bli svarta oavsett hur kort tid du har i färgen. Detta eftersom blekt hår drar åt sig färg supersnabbt. Ögonbryn som färgats med permanentfärg kan inte blekas igen förrän nytt hår har växt ut. Istället kan man därför bleka brynen och sedan fylla i dem med en ögonbrynspenna i rätt färg varje dag.

Använd absolut inte hårfärg till att bleka ögonbrynen! Ögonbrynsfärg och -blekning kan t.ex. köpas på Eleven.se .

Vill man inte ha färg på ögonbrynen kan man använda en färglös, genomskinlig mascara för att styla dem. Det fungerar då ungefär som gelé som man använder i håret.

Har du väldigt glest med hår på dina bryn på vissa områden? Då kan du använda ögonfransserum såsom Xlash. Det är ett medel som stimulerar hårväxt. Det görs dock på egen risk då det har kommit in många klagomål om irritation efter användning av dessa serum (dock främst när de används på ögonfransarna).