Sminktips Ögonsmink Läppar Hudtips
Plocka ögonbryn Rouge och kinder Se yngre ut
Färgade linser Mindre näsa Ansiktsform
Hårfärg tips Hår och ansiktsform Långa naglar
Fransk manikyr Målade tånaglar Färganalys årstider
Färganalys sommar vinter vår höst Smink online
Skönhetstips hemma
            Lösögonfransar billigt & tips

            Bra mascara av olika sorter

            Eyeliner - streck och vingar

            Sotade ögon - en guide

            Sminka större ögon
Ögonsmink - tips


     Det man ska sträva efter när det gäller ögonsmink är att försöka få det att se ut som om ögonen går lite uppåt (tänk Scarlett Johansson). Av någon anledning har detta varit idealet i ett par decennier nu och jag tycker mig kunna märka att det är ett ganska säkert tips för att kunna dra blickar till sig. Det kan ha att göra med att den typen av ögon signalerar ungdom eller att de får en att ser gladare ut. Att ögonen framträder på det sättet kan bero på att benet i ansiktet är väl utvecklat och ofta brukar människor som har kraftiga kindben även ha ögon av den här sorten. Det beror då på att kinderna ger stöd för huden så att det ser mer uppstramat upp. Hur som helst, vare sig du har eller inte har tendens till dessa "kattliknande" ögon är det lätt att fixa med hjälp av ögonsmink.

scarlett johansson


Ögonsmink – Hur lägga ögonskugga?

Välj först en färg på ögonskugga som passar din ögonfärg. Använd tabellen nedan endast som en vägledning för färgschema: (Det finns inga måsten vad gäller färger och kombinationer, dessa är bara förslag. Det är tråkigt att begränsa sig alltför mycket när det gäller smink.)

Bruna ögon:

Ljusbrunt Mörkbrunt Svart
Silver Grått Svart
Ljuslila Mörklila Svart


Blå/grå ögon:

Ljusblått Blått Svart
Silver Grått Svart
Rosa Rött Mörkbrunt
Ljusgrått Turkost Svart


Gröna ögon:

Ljusbrunt Mörkbrunt Svart
Silver Grått Svart
Ljusgrönt Mörkgrönt Svart


Hos Eleven kan man hitta snygga ögonskuggor i många färger.

Som du ser går varje schema från ljusare till mörkare färg på ögonskugga. Du kan givetvis välja endast två av färgerna och till vardags kanske bara en för att få en naturligare look. Men man brukar vilja försöka skapa en skugga, precis som namnet "ögonskugga" antyder för att på så sätt verkligen framhäva ögonen. Dessa sminktips gör att ögonen öppnas upp och även framträder i en mer självsäker dager. Huvudsaken är att grundprincipen är klar. Gör nu så här:

  1. Börja med den ljusaste färgen på ögonskugga och täck hela ögonlocket hela vägen upp till strax under ögonbrynet. Du kan även lägga lite av den ljusare färgen på undersidan av ögonvrån (se bilden nedan).
  2. Ta sedan den näst ljusaste färgen på ögonskugga och måla från mitten på ögonlocket och utåt. Lägg inte ögonskuggan lika högt upp mot ögonbrynet denna gång. Var noga med att övergången mellan färgerna blir snygg och naturlig. Använd en tops för att åstadkomma detta, helst sådana tops där en av ändarna är platt då de är lättast att sudda snyggt med.
  3. Till sist, ta den mörkaste ögonskuggan och lägg den vid yttre ögonvrån i en sorts uppåtgående triangel. Var även här noga med övergången mellan ögonskuggorna. Du kan också lägga lite av den mörkaste ögonskuggan under den undre fransraden så att den möter samma färg på ögonlocket. Var dock ganska lätt på handen så att resultatet inte blir alltför hårt och kantigt. Tänk också på att det oftast är snyggast om man inte fyller i hela undre delen av fransraden utan kanske bara halva. För vissa kan det se lite konstigt ut om man inte även målar innanför de nedre fransarna med kajalpenna. Läs mer nedan!

lägga ögonskugga
Så här kan det till exempel se ut.


Ögonsmink - Lägga eyeliner, kajal och mascara

Du kan lägga eyeliner direkt på ögonskuggan (se ovan) eller utan ögonskugga. Det finns två sorters eyeliner – fast och flytande. En del fasta eyeliners kan vara lite svåra att få att fästa utanpå ögonskuggan men Lancôme brukar ha bra grejer. Det gäller att hitta en typ av ögonpenna som varken är för fet eller för torr. är den för fet kommer resultatet att bli "streckat" och är den för torr kan det vara svårt att få den att fästa alls utan att måla så hårt att det gör ont. Det finns även eyeliners som varken vässas eller är flytande utan som man vrider ut (lite som vissa typer av kulspetspennor). Flytande eyeliner är ingen match att få att fästa på ögonskugga och håller ofta bättre men den kräver en något säkrare hand och det kan vara svårt att rätta till om man råkat slinta eller varit lite darrhänt. Det gäller att kunna måla ett tunt streck med den allra yttersta spetsen på penseln om man skulle önska en sådan look. Ibland vill man att strecket ska bli kraftigare då det närmar sig yttre ögonvrån. Men det kräver träning. Skulle du ändå råka slinta lite eller skapa en plump kan du försiktigt pröva att måla över med mer ögonskugga.

Till insidan av den nedre fransraden, eller strax under beroende på vad som ser bäst ut på just dina ögon, kan du måla en linje med kajalpenna. Men ge i akt på om dina ögon är känsliga och kanske inte tål detta.

Lägg slutligen mascara. Det finns många olika sorters mascara (kakmascara, genomskinlig mascara och sådan i flaska bland annat) och den dyraste behöver absolut inte vara den bästa. Kom bara ihåg att daglig användning av viss mascara kan bleka ögonfransarna.