Sminktips Ögonsmink Läppar Hudtips
Plocka ögonbryn Rouge och kinder Se yngre ut
Färgade linser Mindre näsa Ansiktsform
Hårfärg tips Hår och ansiktsform Långa naglar
Fransk manikyr Målade tånaglar Färganalys årstider
Färganalys sommar vinter vår höst Smink online
Skönhetstips hemmaFärganalys


     Genom att göra en färganalys kan du få reda på vilken färg på kläder och smink som passar dig. Ibland kan man märka att man passar ovanligt bra i vissa kläder utan att riktigt förstå varför. Samtidigt envisas många att klä sig i färger de inte passar i eftersom de råkar gilla just den färgen så mycket. En färganalys kan hjälpa oss att bli medvetna om vår egen färgskala så att vi kan välja de kläder, det smink och faktiskt också den hårfärg som passar oss bäst. Upptäck nya favoritfärger genom att gå efter det som framhäver just dig bäst!


Färganalys årstider

Att fastställa sin underton är kanske det svåraste. Gör så här: Titta dig själv i spegeln utan smink och ta gärna på dig någonting vitt. Spegeln får gärna befinna sig i dagsljus. Du kan också prova att placera ett vitt papper bredvid ansiktet. Varm hud har en gyllene eller gul underton medan sval hud har rött eller blått. Det låter kanske lite konstigt att säga blått eller gult men vi pratar alltså om undertoner – alla färger innehåller ju även sekundära färger vilket ger dem dess speciella nyans. Det gäller faktiskt även kläder, smink och hårfärger. Det är lätt att prata om grundfärger såsom rött, blått och lila men av varje grundfärg finns en hel skala av variationer åt varmt och kallt.

Man brukar dela in människors färgskala i de fyra årstiderna för att ha ett enkelt, konkret system att gå efter. Denna modell är inte felfri förstås, det finns ju massor av olika variationer och färgskalor som ligger mitt emellan eller sådana som av en eller annan anledning kan vara väldigt svåra att fastställa. Men vi kan ändå testa denna typ av färganalys för att åtminstone få en större förståelse för vad vi passar i. Om inte annat kan det öppna upp våra ögon för nya möjligheter och ge massor av inspiration att experimentera vidare.

En sommars hår är ofta askblont eller ljusbrunt medan ögonen är blå, grå eller blågröna. En vinter brukar ofta ha mörkt hår medan ögonen är blå, brun, hasselnöt, eller gröna. Alternativt kan en vinter ha mörk, kall hudfärg och svart hår. Vårens hår är gyllenblont, gyllenbrunt, eller rött, medan ögonen är blå, blågrå, blågröna eller turkosa. Höstens hår är gyllenbrunt, rött eller kastanjebrunt medan ögonen är mörkbruna, hasselnöt eller gröna.När du gjort din färganalys och vet din färgskala kan du räkna ut vilken årstid du är och vilka färger som ser bäst ut på dig. Ibland tillhör man en årstid man inte trodde att man skulle tillhöra och man får inte fixera sig för mycket med vad man associerar själva den tiden på året med. Till exempel kan man som asiat vara en höst. Vintrarna är oftast brunetter vars hår står i kontrast till en ganska blek hudfärg. Somrarna är naturligt blonda men håret har inte så mycket kontrast mot huden. Vårar har ljusa ögon och höstar har ofta mörka ögon.

En enkel grundregel är att tänka så här: Sommar och vinter är kalla årstider medan vår och höst är varma färgskalor.

Det här avgör också om vi passar i guld eller silver. Varma färgskalor tenderar att passa i både och men kanske bäst i guld medan kalla passar bättre i silver.

Kanske har du redan nu en aning om vilka färger som ser bra ut på dig. Nu är det dags att lite mer ingående ta reda på vilken årstid du tillhör och vad du kan välja för färger på kläder, smink och hår, så gå vidare till sidan om färganalys för att ta reda på om du är en höst, vinter, vår eller sommar och vad du passar i för färger.