Sminktips Ögonsmink Läppar Hudtips
Plocka ögonbryn Rouge och kinder Se yngre ut
Färgade linser Mindre näsa Ansiktsform
Hårfärg tips Hår och ansiktsform Långa naglar
Fransk manikyr Målade tånaglar Färganalys årstider
Färganalys sommar vinter vår höst Smink online
Skönhetstips hemma
Sminkblogg - hitta bra tips

Sminkborstar och andra redskap

Färg smink - experimentera och lyckas

Smink för män

Sminkborttagning - vad välja?

Hur man sminkar sig - detta bör du veta

Färger på smink och hur du använder demEn professionell make-upartist kommer alltid att behöva blanda olika färger på smink, så är det bara. Av någon outgrundlig anledning finns det ingenting sådant som en "perfekt" färg som man kan köpa och alltid använda. Detta beror troligen på att människors hy är väldigt olika färgmässigt och att man även vill matcha andra produkter (t.ex. vill man att ögonskugga och läppstift ska passa ihop). Ibland vill man även matcha kläderna. Var alltså inte rädd för att mixa olika färger och nyanser! Det betyder inte alls att de färger du har på något sätt är dåliga.

Vad kan då vara bra att ha i sin ägo vad gäller färger på olika produkter? Låt oss ta en titt!

Olika färg på ögonskugga

Det är helt rätta takter att blanda olika färger på ögonskugga för att få exakt den nyans man vill ha. Förutsatt att kvalitén på smink och redskap tillåter blandning. Precis som namnet antyder är det ju fråga om en skugga så därför ska man försöka leka med mörkt och ljust för att skapa kontraster och rörelse i målningen. Man brukar lägga den mörkaste delen längst ut på ögonlocket för att "lyfta" ögonen.

Några olika färger på ögonskugga som är bra att ha är: blått, grön, honungsfärgad, lila, rosa, grå, svart, brons, guld, brun och naturvit. Då är man relativt säker på att alltid ha en skugga för varje tillfälle. Det är även bra att ha olika toner av dem om man nu inte är så duktig på att blanda ännu.


Foundation färger - hemligheten bakom att blanda exakt rätt

En av de stora hemligheterna bakom en riktigt bra, professionell make-up och en "hemmagjord" är foundationen. Make-upartister blandar olika färger på foundation friskt för att få den exakta tonen. Naturligtvis bör denna ligga så nära personens egen hudfärg som möjligt.

Införskaffa gärna en nästan genomskinlig foundation med lite lyster i att ha att blanda med eller använda till mer vardagliga tillfällen. Sedan kan det vara bra att blanda olika toner såsom guld, brun, beige och ännu blekare färger så du bör äga några olika nyanser. Med hjälp av mörka och ljusa toner kan man också skapa skuggor och på så sätt framställa ansiktet i så fördelaktig dager som möjligt. Man kan framhäva drag genom att lägga en ljusare skugga och få dem att stå tillbaka genom att använda en mörkare. Ett exempel är kinden där man kan lägga en mörkare färg på foundation i kindens hålighet och en ljusare där ljuset träffar på kindens högsta punkt.


Rätt läppstift färg för person och tillfälle

Du bör ha ett gäng olika färger på läppstift hemma. Olika nyanser av röda, bruna, rosa, brons, lila och cremefärgade är att rekommendera. Du kan helt klart införskaffa ett färglöst läppglans också, kanske med lite glitter i. Det enklaste är oftast om man kan blanda direkt på läppen, alltså applicera en färg ovanpå en annan som ligger som grund. även läppennor kan appliceras ovanpå varandra för att få en önskad färg på kontur. En hudfärgad nyans är alltid bra att ha för diskretare make-up. Du bör såklart välja denna efter din specifika hudfärg. En vit läppenna för highlights utanför läppen tycker många är en användbar färg som lyfter läppen ytterligare.